Educația prioritate pentru viitor

 ODD4

  

Rezultatele barometrului de opinie publică realizat în cadrul proiectului „România Durabilă” arată că educația este un subiect de mare interes pentru români. Conform răspunsurilor oferite în cadrul barometrului de opinie, gradul de satisfacție privind învățământul din România variază între 35% și 50%.

Cea mai mare parte a românilor care au participat la studiu s-au declarat mulțumiți de sistemul educațional. În ceea ce privește satisfacția față de educația primită, 90% dintre respondenți susțin că sunt mulțumiți. Când vine vorba de efectuarea studiilor, 43% dintre persoane susțin că ar alege să își facă studiile în România, în timp ce 52% ar opta pentru efectuarea acestora într-o altă țară a Uniunii Europene.

Întrebați dacă ar trebui introduse noțiuni de dezvoltare durabilă în programa școlară, 72% dintre românii chestionați au răspuns afirmativ.

Barometrul de opinie publică a fost conceput pornind de la Obiectivele de Dezvoltare Durabilă și a fost derulat de Asociația Regională pentru Dezvoltare Antreprenorială OLTENIA - A.R.D.A. Oltenia în cadrul proiectului „România Durabilă - Dezvoltarea cadrului strategic și instituțional pentru implementarea strategiei naționale pentru dezvoltarea durabilă a României 2030”. Proiectul este implementat în perioada august 2019 – august 2022 de Secretariatul General al Guvernului, Institutul Național de Statistică și Asociația Regională pentru Dezvoltare Antreprenorială OLTENIA - A.R.D.A. Oltenia și este finanțat de Fondul Social European prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020.

Scopul proiectului este implementarea Strategiei Naționale pentru Dezvoltarea Durabilă a României 2030 (SNDDR 2030), care are la bază Agenda 2030 a ONU, adoptată de liderii mondiali în 2015. Agenda 2030 constituie un angajament de a eradica sărăcia și de a asigura dezvoltarea durabilă peste tot în lume, până în 2030, totodată, reprezintă un cadru global de dezvoltare durabilă și stabilește 17 (ODD). ODD-urile își propun să echilibreze cele trei dimensiuni ale dezvoltării durabile - cea economică, cea socială și componenta de mediu - prin acțiuni concrete prevăzute pentru următorii 15 ani, axate, printre altele, pe demnitate umană, stabilitate regională și globală, o planetă sănătoasă, societăți reziliente și echitabile și economii prospere. ODD4 – Educație de calitate vizează accesul tuturor copiilor la educație timpurie, învățământ primar și secundar echitabil și calitativ, care să conducă la rezultate relevante și eficiente, creșterea substanțială a numărului de tineri și adulți care dețin competențe profesionale relevante. Totodată, obiectivul vizează facilitarea obținerii unor locuri de muncă decente și antreprenoriatul, dar și imperativul ca toți elevii să dobândească cunoștințele și competențele necesare pentru promovarea dezvoltării durabile.

 

Print   Email